Németalföld festészete a XV. században


 

Közzétéve: 2014. november 07.


Németalföld festészete a XV. században

Azonosító 86890195
Cím: Németalföld festészete a XV. században
Művész: Végh János
Rövid leírás: festészet képzőművészet művészeti album
Beszerzés ideje: 2014. november 07.
Becslési ár (-tól): 800 HUF
Becslési ár (-ig): 1 500 HUF
Anyaga: Kötéstípus: Vászon
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1977
ISBN 10: 963-13-0311-x
Oldalszám: 151
Megjegyzés: Színes képtáblákkal illusztrálva
   
Kategória: Könyv
   

Az egykori Németalföld – a mai Belgium és Hollandia – kultúrájának hirtelen felvirágzása a XV. század fordulóján csaknem egy időbe esik az itáliai kora reneszánsz művészetével. Maga a jelenség azonban – legalábbis ami az alkotások szellemét és formai megjelenését illeti – inkább a középkorhoz kötődik.
Ezt a sajátos fejlődést követi nyomon a könyv egészen a XVI. századig, az itáliai hatás kizárólagossá válásáig. A tanulmány a XIV. század végi viszonyok ismertetésével kezdődik, azzal a korral, amelyben a németalföldi és a francia festészet olyan szorosan összefonódott egymással, hogy a szakirodalom „franko-flamand” művészetként emlegeti. Az északi születésű Limbourg fivérek vagy a név szerint nem ismert Maréchal de Boucicaut hóráskönyvének Mestere fő műveiket a francia arisztokrácia szolgálatában alkották. A Van Eyck fivérek azonban a genti oltárt már egy gazdag flamand polgár megbízásából festették. Az északi országrész festői közül a könyv elsősorban Geertgen tot Sint Jans és Hieronymus Bosch munkásságát emeli ki. Az első kivételes kolorista képességeivel, az utóbbi vízióinak fantasztikus világával emelkedik ki kortársai közül.
A szerző a történeti fejlődés felvázolásán túl arra törekedett, hogy feltárja a művek rejtett jelentését, azokat az utalásokat és gondolati tartalmakat, amelyek a mai néző számára már nehezen hozzáférhetőek.
Az illusztrációk – 48 színes képtábla – a tárgyalt mesterek és a XV. századi németalföldi festészet fő művei, amelyeknek felvételeit számos nagy múzeum bocsátotta rendelkezésünkre: a Prado (Madrid), a Louvre (Párizs), a National Gallery (London), a Groeningemuseum (Brugge), a Musées Royaux des Beaux-Arts (Brüsszel), a Metropolitan Museum of Art (New York) stb.

Elérhetőségek

RévArt galéria
1118 Budapest, Torbágy utca 4.
 
Web: www.revart.hu
Email: info@revart.hu
Telefon: +36 30 999 4469
Kérdése van? Keressen Minket az info@revart.hu e-mail címen! Minden jog fenntartva! © 2012 RévArt galéria