Papírmunkák


 

Közzétéve: 2016. április 15.


Papírmunkák

Azonosító 70842930
Cím: Papírmunkák
Művész: Fehér László
Rövid leírás: Magyar - angol nyelvű, Művészet, Képzőművészet, Rajz, Grafika
Fehér László ajánlásával
Beszerzés ideje: 2016. április 15.
Becslési ár (-tól): 5 000 HUF
Becslési ár (-ig): 5 995 HUF
Alcím: Papírmunkák 2013-2015
Kiadó: Scolar kiadó
Kiadás éve: 2016
ISBN 13: 9789632446189
Oldalszám: 168
Fülszöveg: A Fehér László papírmunkáit bemutató magyar és angol nyelvű kötet a hazai és a nemzetközi művészettörténeti szakirodalom alapvető jelentőségű tétele. Korábban sosem jelent meg ilyen volumenű áttekintés a világhírű művész grafikai tevékenységéről. A Scolar Kiadó kötete ennyiben a fehér életmű a nagyközönség számára eddig kevésbé ismert arcát mutatja..
Megjegyzés: Fehér László ajánlásával, Képekkel
   
Kategória: Könyv
   

Fehér László könyvbemutatóval egybekötött kiállítása a Platán Galériában

Kiállítást megnyítja Anda Rottenberg művészettörténész

Az albumot a Scolar Kiadó részéről Babiczky Tibor szerkesztő mutatja be

Megnyító április 5-én 19.00 órakor

A Platán Galéria kiállítása Fehér László legújabb műveit mutatja be. Az utóbbi években a papíralapú művek minden korábbinál nagyobb hangsúllyal jelentkeznek Fehér művészetében. A művész legújabb tussal és ceruzával készített vegyes technikájú grafikai sorozata ugyan jelentős elmozdulást jelez az életművön belül, mégis szorosan kapcsolódik Fehér korábbi sorozataihoz. A homogén fekete felületekkel konfrontált, azokból mintegy grafikai jelként előhívódó alakok családtörténeti vonatkozásúak – a személyes és a történeti emlékezet kérdéskörét feszegetik. Az archív amatőr fényképeket megidéző, fotórealisztikus grafikákon a művész és feleségének családja jelenik meg. A műveken felvillanó hétköznapi jelenetek a holocaust traumatikus eseményei utáni időszaktól szinte napjainkig követik nyomon a család különböző generációinak életútját. Akár Fehér korábbi festménysorozatain, a banális pillanatképek ezúttal is önmagukon túlmutató egzisztenciális és társadalmi kérdésekre reflektálnak, a művek a személyes és a kollektív emlékezet problematikáját járják körül.

„A sík fekete felületek mind a rajzokon, mind a festményeken olyanok, mint a kozmikus sötét anyag: nemcsak a »didaszkáliát« és a kiindulópontként szolgáló fénykép hátterét nyelik el (rendszerint), hanem a horizontot is eltüntetik, megszüntetve az egymást követő terek fokozatait, tehát felszámolják a perspektívát. Megfosztanak minket attól a lehetőségtől, hogy kiderítsük, milyen kapcsolatok vannak a sötét térségekből előbukkanó részletek – a személyek és a tárgyak, az épületek vagy  a táj elemei – között, esetleg rekonstruáljuk ezeket. A fekete szint itt tehát az üresség, a nemlét transzfigurációjaként fogható fel, amelybe belemerülnek az emberek és a tények, ez köti össze a dramatis personae-t időben és térben. Időtlenség és nemlét, Fehér László rajzain és festményein fekete síkok formáját ölti – e koordináták a kép sík felületén a mélység illúzióját keltő reneszánsz változattól eltérő perspektívát jelölnek ki. Meghatározhatják például egy egzisztencia paramétereit, amelyre rányomta bélyegét az elidegeníthetetlen »nemzedéki emlékezet«, és olyan tényezők definiálják, mint a születési hely, a származás, a vallás és a családi kapcsolatok.” – írja Anda Rottenberg a Fehér László új műveiről a kiállítással egy időben, a Scolar Kiadó gondozásában megjelenő kiadvány bevezető tanulmányában.

Fehér László a nemzetközi művészeti színtér legismertebb magyar alkotói közé tartozik, 1990-ben ő képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén, 1997-ben a bécsi Ludwig Múzeumban, 2001-ben a budapesti Műcsarnokban, 2007-ben a budapesti Ludwig Múzeumban, majd 2011-ben a Saint-Étienne-i Modern Múzeumban rendeztek gyűjteményes kiállítást az életművéből. Ő volt az első kelet-európai művész, akinek műve megjelenhetett a bécsi Ringturm homlokzatán 2012-ben. 2014-ben pasztell-önarcképe a Galleria degli Uffizi világhírű önarckép-gyűjteményébe került. Ezentúl művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók. 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Kiállítás megtekinthető május 5-ig a Platán Galériaában, Andrássy út 32.

Elérhetőségek

RévArt galéria
1118 Budapest, Torbágy utca 4.
 
Web: www.revart.hu
Email: info@revart.hu
Telefon: +36 30 999 4469
Kérdése van? Keressen Minket az info@revart.hu e-mail címen! Minden jog fenntartva! © 2012 RévArt galéria