Chagall


 

Közzétéve: 2018. február 27.


Chagall

Azonosító 66289350
Cím: Chagall
Művész: Kolozsváry Marianna
Rövid leírás: Garimorth-Foray, Julia - Kolozsváry Marianna (szerk.) : Chagall - Háború és béke között. Between War and Peace.
Beszerzés ideje: 2018. február 27.
Becslési ár (-tól): 5 500 HUF
Becslési ár (-ig): 7 000 HUF
Alcím: Háború és béke között
Kiadó: Magyar Nemzeti Galéria
Sorozat: 2013 / 6
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 198
Fülszöveg: Chagall 1985-ben, majdnem százévesen hunyt el. Szinte végigélte a 20. századot, látott egy forradalmat és két háborút, tudta, mi az a száműzetés, ismerte kora legeredetibb művészeinek többségét, és olyan életművet hagyott maga után, amelynek minden egyes darabján ott a megélt történelem, szinte tapintható a barátságok, az utazások, a szülőföld emléke.

A 20. század nagyobb részében a műalkotásokon háttérbe szorultak az allegorikus és narratív elemek. Chagall azonban úgy volt képes meríteni a modernista törekvések szabály- és kódrend-szereiből, sőt, helyenként egyenesen előírásaiból, hogy közben kivonta magát alóluk, és így mindvégig sikerült megőriznie képei figurativitását és tükröznie a kor történéseit. Az avantgárd bizonyos irányzataitól (a kubizmustól, a szuprematizmustól vagy a szürrealizmustól) átvett néhány formai megoldást, és ha időnként egészen közel került is az említett mozgalmakhoz, a függetlenségét soha nem adta fel.

A háború és a béke képeinek párhuzamaiból olyan sokoldalú életmű bontakozik ki, amely egy műfajba sem sorolható be, hiszen minden pillanatát a művész által megélt események, helyzetek és érzések határozzák meg. Következésképpen Chagall festményein nem egy olyan témával találkozhatunk, amelyet a festő - bizonyos változások hatására - időről időre újra feldolgozott, és minden alkalommal újabb személyes árnyalatokkal egészített ki: ilyen visszatérő téma Vityebszk, a szülő-város, a gyermekkorban megismert hagyományos zsidó szertartásrend, a bibliai történetek láncolata - abból is elsősorban a keresztre feszítés epizódja -, valamint a szerelem és a család.

Az itt kiállított művek az első világháborútól kezdődően Chagall életének és munkásságának négy fontos, földrajzilag is pontosan körülhatárolható állomása köré csoportosulnak: Oroszország a háború időszakában; Párizs a két világháború között; száműzetés az Egyesült Államokban, majd a háború utáni évek Franciaországban.
   
Kategória: Könyv
   

Elérhetőségek

RévArt galéria
1118 Budapest, Torbágy utca 4.
 
Web: www.revart.hu
Email: info@revart.hu
Telefon: +36 30 999 4469
Kérdése van? Keressen Minket az info@revart.hu e-mail címen! Minden jog fenntartva! © 2012 RévArt galéria